Design for Impact

DONEER VOOR DIT INITIATIEF:
- GEBRUIK DE UNIEKE CODE  HF 00009 OP JE OVERSCHRIJVING
- VOLG DE INSTRUCTIES OP DE PAGINA "DONEREN".


“The majority of the world’s designers focus all their efforts on developing products and services exclusively for the richest 10% of the world’s customers. Nothing less than a revolution in design is needed to reach the other 90%.” (Paul Pollak)

Organisaties (profit en social profit) actief in het Zuiden zijn op zoek naar duurzame oplossingen voor de lokale noden van hun doelgroep(en). Design for Impact brengt een nieuwe invalshoek: het brengt de knowhow en expertise van productdesigners naar de uitdagingen van het Zuiden. Het faciliteert deze kennis en expertise door het aanbieden van een innovatieve oplossing en een andere (dan de typische) benadering. Een gebruikerscommissie, samengesteld uit experten van het werkveld, volgt het project op en stuurt bij waar nodig.

Kernwoorden zijn co-creatie, duurzaamheid, lokale middelen, ondernemerschap ... en innovatie. Plaats een ontwerper in een andere context om samen impact te creëren!

 

Design for Impact realiseert parallel verschillende projecten: hierbij alvast een eerste voorbeeld:

VOORBEELD: African Beehive: realisatie in Ethiopië met lokale partners en in een samenwerking tussen Howest, UGent, Vlerick Management School en Rotary Wetteren

In Ethiopië zijn enkele miljoenen inwoners imkers. Vandaag produceren hun lokale bijenkasten (zowel modern als traditioneel) 2-3kg. Daarnaast geraakt de honing snel vervuild door larven. Toch is het mogelijk om de productie op te trekken en te streven naar het optimum (Europese cijfers) van 30 tot 40 kg per kast honing. Ethiopië heeft een eeuwenoude traditie in honing...eerst als jager nu als imker. Dit betekent enerzijds dat de honingmarkt sterk is ingeburgerd en inspeelt op verschillende domeinen van gebruik: in de geneeskunde en als voedings- en betalingsmiddel. Anderzijds is onderzocht door studenten van de Vlerick Management school dat de value chain van de Ethiopische honing weinig is benut en berust op 8 pijnpunten. Zo is de export van Afrikaanse honing naar de Europese markt slechts 40.000 ton. Een peulschil in vergelijking tot andere continenten.

Concrete uitdaging: ontwerp van een bijenkorf (bouwpakket) die lokaal kan worden geproduceerd en voldoet aan de randvoorwaarden voor de Afrikaanse bij en de Ethiopische context.